Trainen voor een grotere rug

rug oefeningDe gemiddelde sporter zal de rugspieroefeningen niet snel overslaan. Deze staan eigenlijk vast in het schema en dat is maar goed ook. De rugspier is namelijk een belangrijke spiergroep die niet onderschat moet worden. In dit artikel vertel ik het belang van rugspieroefeningen en geef ik daarnaast een aantal rugspieroefeningen prijs.

Waarom de meeste mensen hun rugspieren trainen?

Het trainen van de rugspieren is voor de meeste sporters onder ons geen probleem. De rugspier heeft namelijk een groot aandeel in het totaalplaatje van ons lichaam. Wanneer je er getraind uit wilt zien, kunnen de rugspieren daar een belangrijk aandeel in spelen.

 

Wel verdient het de opmerking dat er nog steeds veel mensen zijn die de focus leggen op de borstspieren in plaats van de rugspieren. Dit zou eigenlijk andersom moeten zijn. Wanneer je de borstspieren meer traint dan de rugspieren, komt je lichaam uit verhouding te staan. Je gaat meer vooruit lopen en dit verhoogt uiteindelijk de kans op blessures. Uiteindelijk ziet het er ook een stuk mooier uit wanneer je een ontwikkelde borstspier hebt en recht op loopt. Tenminste, dat is mijn mening.

Het belang van rugspieren trainen

Gelukkig zien we allemaal het belang van het rugspieren trainen in. De rugspier is na de bovenbeenspieren namelijk de grootste spiergroep die we hebben. Bijna elke handeling of beweging die je maakt, wordt in stand gezet vanuit de rug. Als je een gezond lichaam wilt hebben en zo lang mogelijk pijnvrij wilt leven, is het belangrijk dat je veel aandacht besteedt aan het trainen van de rug. Dit betekent niet direct dat je de kwantiteit van de oefeningen moet vergroten.

 

De kwaliteit van de uitvoering van de rugspieroefeningen is hierbij veel belangrijker. Er zijn namelijk veel rugspieroefeningen waarvan de moeilijkheidsgraad behoorlijk hoog ligt. Deze oefeningen zijn alleen van toegevoegde waarde wanneer je de oefening goed uitvoert.

 

Zelf heb ik altijd het belang in gezien van rugspieren trainen. Sinds ik startte met trainen, heb ik hier veel aandacht aan gegeven. Zo heb ik altijd meer rugspieroefeningen gedaan dan borstoefeningen en hield ik me altijd bezig met de uitvoering van de oefeningen. Om deze reden heb ik altijd een rechte rug gehad en heb ik nooit last van blessures aan me rug gehad.

De rugoefeningen

Er zijn genoeg rugoefeningen te verzinnen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de pull up oefening. Bij deze oefening maak je gebruik van je eigen lichaamsgewicht en trek je jezelf aan een stang omhoog. De meeste mensen kennen deze oefening wel. In het begin kan deze oefening erg zwaar zijn, maar als je de oefening consequent blijft doen, zal je zien dat je snel vooruit gaat.

 

Een andere oefening die veel gedaan wordt is de cable row. Dit kan een behoorlijke zware oefening zijn (zoals eigenlijk alle rug oefeningen), maar als je de oefening goed uitvoert, zal je al snel vooruitgang zien. Bij deze meeste mensen zie je deze vooruitgang eerst in kracht en later in spieromvang. Omdat de rug een grote spiergroep is kan het even duren voordat je de vooruitgang in de spieromvang zult gaan zien.