Als je last hebt van hartkloppingen dan kun je hier best van schrikken. Over het algemeen zijn hartkloppingen geen reden tot ongerustheid, toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je hier vanaf komt. Lees hier hoe je kunt omgaan met hartkloppingen door stress.
Wat zijn hartkloppingen?
Bij hartkloppingen voel je je hart kloppen in je borst of in je keel. In principe niks om je zorgen om te maken, maar het kan wel heel vervelend zijn wanneer dit in extreme mate voorkomt. Als je hart heel heftig bonst of juist heel snel klopt, dan kun je in paniek raken. Zo kun je last krijgen van kortademigheid, duizeligheid of zweetaanvallen. In ernstige gevallen kun je ook het bewustzijn verliezen. Hartkloppingen kunnen om verschillende redenen ontstaan. Zo kunnen hartkloppingen voorkomen bij lichamelijke inspanning, door alcohol of bijvoorbeeld door drugs. Veel mensen hebben ook te maken met stress en hartkloppingen. Door spanning en emoties krijgen ze last van stress, en dat heeft dan hartkloppingen tot gevolg.
Hoe ga je om met hartkloppingen?
Als je stress en hartkloppingen hebt, dan is het belangrijk om hier wat aan te doen. Allereerst is het aan te raden om naar je huisarts te gaan, en hier met hem over te praten. Deze kan je dan tips geven of eventueel doorverwijzen naar een andere specialist. Wat je in ieder geval zelf kunt doen, is ervoor te zorgen dat je niet al je emoties opkropt. Vooral binnenvetters hebben vaak last van hartkloppingen. Zorg er daarom voor dat je niet altijd alles maar binnenhoudt, en regelmatig met vrienden familie praat over wat je bezig houdt. Daarnaast kan sporten je helpen om van je hartkloppingen af te krijgen. Ook bijvoorbeeld meditatie kan hiervoor zorgen. Bij mediteren leer je namelijk om je ademhaling onder controle te krijgen, en je volledig af te sluiten van de wereld. Je leert als het ware om te ontspannen.