GABA – nog een van de smart supplementen

GABA of Gamma-aminoboterzuur is een neurotransmitter, die van nature in het menselijk lichaam wordt geproduceerd en die de neuronfunctie reguleert. Het is ook betrokken bij de controle van de spierspanning, omdat het het menselijk groeihormoon of HGH controleert of produceert. Hoewel het lichaam zijn eigen GABA uit glutamine synthetiseert, nemen die productieniveaus naarmate we ouder worden altijd af. Veel mensen kunnen als onderdeel van zowel een fitnessprogramma als een algemeen gezondheidsprogramma profiteren van een GABA-supplement.

Een onderzoek naar GABA-supplementen toonde aan dat deelnemers met slechts 5 gram en na slechts 90 minuten hun spiegels van het menselijk groeihormoon vijf keer hadden verhoogd. We weten allemaal dat de HGH-niveaus van invloed zijn op de spiermassa, de spiertonus en het lichaamsvet. De voordelen van supplementen met GABA zijn niet alleen voor de atleet of de bodybuilder, maar kunnen ook de kwaliteit van leven ten goede komen voor diegenen die niet alleen geïnteresseerd zijn in een betere lichaamsbouw.

Er zijn een aantal onderzoeken geweest met betrekking tot het gebruik van supplementen met GABA en hun invloed op de hersenfunctie, waaronder het geheugen, de stemming en de angst. De meeste onderzoeken zijn het erover eens dat GABA een enigszins sederend effect op de hersenen heeft en eerder een remmer dan een opwekker is. Een goede hersenfunctie vereist een balans tussen deze twee soorten aminozuren. Dus als de hersenen van een persoon een hoger niveau van opwekkers heeft dan remmers, kan een GABA-supplement nuttig zijn.

Sommige onderzoeken hebben zelfs geconcludeerd dat GABA als een hulpmiddel voor het functioneren van de hersenen dient en het geheugen, de alertheid en de focus kan verbeteren. Anderen hebben geconcludeerd dat GABA een bijdragende factor is bij het stimuleren van het immuunsysteem. Bepaalde nootropics of zogenaamde ‘smart medicatie’ zijn vanwege hun positieve invloed op de cognitie en de hersenfunctie eigenlijk afgeleid van GABA. Onder deze zijn Piracetam, Oxiracetam en Aniracetam. Vanwege recente maatregelen van de overheid om de beschikbaarheid van Aniracetam als supplement te elimineren, zijn er al veel mensen overgestapt op GABA.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.