De psychologie van afvallen

Als we naar wetenschappelijk onderzoek naar afvallen kijken is er iets geks aan de hand. Aan de ene kant valt iedereen af. Aan de andere kant valt niemand af. Dat zit alsvolgt:

Iedereen die een dieet volgt, valt vaak af. De meeste mensen houden het dieet op lange termijn echter niet vol, wat er voor zorgt dat ze uiteindelijk niet afvallen. Als je stopt met een dieet, komt het gewicht er namelijk gewoon weer bij.

Klaarblijkelijk is de effectiviteit van een dieet vooral afhankelijk van hoe goed het vol te houden is. Dit noemen we ook wel het psychologische effect van afvallen. In dit artikel geef ik een paar psychologische tips om afvallen beter te doen verlopen.

Tip 1: stel duidelijke doelen

Voor veel mensen begint het afvallen al helemaal aan het begin. Ze nemen zich voor om af te gaan vallen, maar hebben niet helder voor ogen hoe ze dat gaan doen. Hun voornemen is: ik wil de komende tijd gaan afvallen. Laat ik gewoon maar eerlijk zijn: dat is een doel van niks.

Om het doel beter te maken moet je het eerst meetbaar maken. De eerste twee vragen zijn dan: hoeveel wil je afvallen en wanneer. Dan zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen: ik wil de komende twee maanden vier kilo afvallen. Dat is al een veel duidelijker doel.

Vervolgens kun je dit doel nog operationaliseren. Wat ga je doen om dit te bereiken. Bijvoorbeeld: elke dag sporten en mijn calorieën tellen en beperken.

Tip 2: zorg dat je je ook aan deze doelen houdt

Doelen stellen is natuurlijk mooi, maar als je je er niet aan houdt, werkt het natuurlijk nog niet. Er zijn twee dingen belangrijk om je doelen te bereiken. Voldoende zelfdisicpline en voldoende motivatie.

Meer zelfdiscipline krijgen: dit doe je door steeds moeilijkere doelen te stellen. Misschien wil je beginnen met om de dag je calorieën te tellen om het na een maand elke dag te doen. Op die manier bouw je je zelfdiscipline op zodat het uiteindelijk onoverwinnelijk is.

Meer motivatie krijgen: dit doe je onder andere door samen met anderen te sporten. Zij kunnen je dan verantwoordelijk stellen voor je doelen en houden je ook in de gaten. Daarnaast kun je atleten volgen op instagram om zo betrokken te blijven bij je doelen.

Tip 3: Stap weer op het paard

De meeste mensen redeneren als volgt. Als ze een keer gezondigd hebben, laten ze het er vervolgens maar gewoon helemaal bij. Dus ze geven hun hele dieet op als ze een keer een extra snoepje genuttigd hebben. Dat is nergens voor nodig en je krijgt er alleen maar stress van.

Doe dus een beetje aardig tegen jezelf en zet jezelf niet onder onnodige druk. Afvallen is al moeilijk genoeg zonder dat.

Altijd al je BMI is willen berekenen? Bereken je vetpercentage op Afvallen.nl